Illallinen Amerikassa: esittely ruokailuetikettiin Yhdysvalloissa

Julkaistu päivämäärä: 2019-07-10
 
?v=

Tiesitkö, että Thaimaassa pidetään epäkohteliaana asettaa haarukka suuhun, kun syöt illallista? Lähi-Idässä taas ruoan käsittely vasemmalla kädellä loukkaa isäntää tai emäntää.

Entäs Yhdysvalloissa? Jos aiot matkustaa sinne, sinua saattaa kiinnostaa amerikkalainen ruokailuetiketti. Mitkä pöytätavat ovat hyväksyttäviä (ja ei hyväksyttäviä) Yhdysvalloissa? Tässä julkaisussa keskustelemme amerikkalaisen illallisen hyväksytyistä ja ei-hyväksytyistä kohdista.

Amerikkalainen ruokailuetiketti: Hyväksyttävät asiat

Listataan hieman kulttuurillisesti hyväksyttäviä asioita ennen ensimmäistä illallistasi Amerikassa.

Kiinnitä huomiota pöytätapoihin

Monet amerikkalaiset pöytätavat ovat vastaavia kuin Euroopassa. Vältä röyhtäilyä, ryystämistä ja puhumista ruoka suussa, sillä niitä pidetään epäkohteliaana. Pidä servettisi sylissäsi aterian ajan. On myös hyväksyttävää pitää vasenta kättä sylissäsi, kun et käytä sitä.

Odota, kunnes kaikki ovat saaneet ruokansa

Olit sitten ravintolassa tai yksityisellä illallisella, älä aloita syömistä ennen kuin kaikki pöytäkunnassa ovat saaneet ruokansa. Poikkeuksena tähän on se, jos emäntä tai isäntä pyytää aloittamaan, ettei ruoka jäähdy. Jos et ole varma, tee mitä emäntä tai isäntä sanoo tai seuraa muita ympärilläsi olevia.

Muista antaa tippiä

Yksi ulkomaalaisille tulevista suurimmista kulttuurishokeista on tipin antaminen Amerikassa. Rakastit sitä tai et, se on suuri osa amerikkalaista kulttuuria. Monet tarjoilijat ja baarimikot tienaavat jopa vain 2,13 $ tunnissa, joten heidän palkkansa koostuu asiakkaiden tipeistä. Pöytäravintolassa voit antaa tippiä 15-20 % laskun loppusummasta ja jopa 25 % erinomaisesta palvelusta. Tippiä ei tarvitse antaa pikaruokaravintoloissa tai kahviloissa, mutta tippikuppiin kolikon heittäminen ei koskaan ole vaaraksi.

Amerikkalainen ruokailuetiketti: Ei hyväksyttävät asiat

Nyt kun tiedät, mitä saa tehdä, käydään lyhesti läpi, mitä ei saa tehdä.

Älä ylläty rukouksesta tai puheesta

Monissa amerikkalaisissa talouksissa luetaan rukous tai siunataan ruoka. Muodollisella illallisella tai tapahtumissa, kuten häissä, saattaa olla useita puheita. Mikäli ympärilläsi olevat seisovat, nostavat maljan tai kumartavat päätään, kannattaa kunnioittavasti tehdä samoin.

Älä mausta ruokaasi ennen sen maistamista

On täysin hyväksyttävää käyttää suola- ja pippurisirottimia .—sen jälkeen kun olet maistanut ruokaasi. Ruoan maustaminen ennen sen syömistä on loukkaavaa kokkia kohtaan. Lisämausteiden tai –kastikkeiden pyytäminen annokseen – sen maistamisen jälkeen – on täysin hyväksyttävää.

Älä stressaa ruokailuvälineistä

Ruoan leikkaamisen jälkeen useimmat amerikkalaiset vaihtavat haarukan oikeaan käteen ja syövät sillä. Sinun kotipaikassasi voi olla normaalia pitää haarukka vasemmassa kädessäsi. Mikä sinusta tuntuukaan mukavimmalta, älä huolehdi asiasta. Kukaan ei todennäköisesti huomaa (tai välitä), jos päätät syödä vasemmalla kädelläsi.

Loppuajatuksia illallisesta Amerikassa

Kokonaisuudessaan amerikkalaiset ovat melko tavallisia ruokailuetikettinsä suhteen. Amerikkalaisissa ja eurooppalaisissa pöytätavoissa on kuitenkin hienoisia eroja. Pidä yllä olevat vinkit mielessäsi illastaessasi Amerikassa, eikä sinun tarvitse huolehtia mistään.

Ennen kuin lähdet Amerikkaan, varmista, että sinulla on kaikki tarvitsemasi asiakirjat. Klikkaa tästä lukeaksesi lisää ESTA-luvasta ja hakemusprosessista.

 

Tags:


Lue lisää ja hae ESTA tänään. Linkki tähän.